Au continut scazut de umiditate, sunt obtinuti din masa vegetala. De-a lungul timpului, omul a avut avantajul ca natura sa ii puna la dispozitie energie. Timp de secole, plante si lemn uscat au fost principalele resurse de energie pe care omul le-a folosit. Aceasta energie a fost disponibila pentru a produce caldura, din infinite surse regenerabile. Cu aceasta idee in minte, am obtinut energie din biomasa. Inovarea tehnologica ne permite sa transformam deseurile bio in peleti de plante verzi, combustibil utilizat in mod direct in cazane si centrale termice, inlocuind energia din fosile conventionale. Odata consumati, acesti peleti ne rezerva un avantaj suplimentar: prin natura sa, cenusa – reziduurile de ardere – este utilizata ca ingrasamant natural, imprastiat pe sol, pentru cresterea plantelor. Peletii pot fi utilizati ca si combustibil simplu, confortabil şi curat – in cazane moderne, complet automate. Usurinta de operare corespunde cu un ulei de fosile sau incalzirea cu gaz. In timp ce pretul si disponibilitatea de petrol si gaze depinde de conditiile politice din alte tari, furnizarea de peleti pentru urmatoarele decenii de catre intreprinderile locale din surse regenerabile , peletii asigura incalzirea cu 40% mai ieftina decat uleiul de combustibil. Există numeroase beneficii obţinute prin utilizarea de peleti de combustibil,economice şi de mediu. Peletii ca si combustibil sunt utilizati in multe variante, de la aparatele de incalzire a locuintei pana la cazane de mari dimensiuni in cadrul centrelor comerciale sau a fabricilor.
Avantajele folosirii peletilor:
-sunt economici. Costul incalzirii pe baza de peleti este cu pana la 60% mai mic decat pretul produselor petroliere si cu cel putin 40% mai mic decat pretul energiei electrice.
-sunt non-poluanti. Cantitatea de CO2 provenita din arderea acestor peleti este egala cu cantitatea folosita de copaci pentru a creste.
-este combustibil domestic, deoarece materia prima folosita provine din padurile nationale, se reduce importul si alti combustibili si totodata se creaza locuri de munca.
-este confortabil: intretinerea este necesara dar este mult mai redusa folosind peleti, decat in cazul lemnului.
-arzatoarele de peleti si bricheti trebuiesc curatate aproximativ o data pe saptamana prin scoaterea cenusii.