Din cupru

TEAVA CUPRU IN BARA

Teava de cupru in bara, utilizata la instalatiile de incalzire si sanitare. Teava este fabricata din cupru dezoxidat cu fosfor (DHP-Cu) cu continut minim de cupru de 99,9% si P=0.015%-0.040% si este in deplina conformitate cu standardul european SREN 1057:2006. Avantaje: – usor de instalat, costuri reduse, functionare sigura – rezistenta la coroziune – durata de viata nelimitata – rezistenta la presiuni si temperaturi de lucru ridicate.

TEAVA CUPRU IN COLAC

Cuprul este parte integranta a zilelor noastre. Este materia prima favorita a industriei constructiilor, comunicatiilor, distributiei de energie electrica, si a transporturilor deoarece cuprul este durabil, rezistent, are conductivitate termica remarcabila si este reciclabil integral.

În mod traditional, tevile de cupru sunt utilizate la sistemele de încalzire. Pot fi executate instalatii de încalzire cu tevi de cupru cu radiatoare sau încalzire de suprafata (pardoseala si perete).

Avantajele tevilor de cupru în cazul sistemelor de încalzire:

  • Rezistenta la coroziune timp de zeci de ani;
  • Tevile nu îmbatrânesc iar proprietatile lor nu se schimba în timp
  • Datorita faptului ca tevile din cupru sunt omogene (cupru curat), comparând comportamentul tevilor din cupru cu tevile multistrat tip PExAl rezulta concluzia unei stabilitati mult mai bune, si avantajul semnificativ al tevilor din cupru este lipsa tensiunii mecanice în structura tevii.
  • Coeficientul de dilatatie al tevilor din cupru este mult mai mic decât al celor din plastic. În cazul aplicatiilor de pardoseli radiante, valoarea coeficientului de dilatatie al tevilor din cupru este cel mai aproape –dintre toate tipurile de tevi– de valoarea coeficientului de dilatatie al apei.
  • Tevile de cupru rezista la temperaturi mari, si la cresterea brusca a temperaturii cauzate de reglajul incorect al temperaturii din centrala termica.
  • Tevile de cupru sunt rezistente la adaosuri de dedurizare.
  • Tevile din cupru sunt rezistente la difuzia oxigenului, astfel se pot executa toate tipurile de sisteme de instalatii de încalzire fara pericolul difuziei de oxigen.
  • Instalarea tevilor de cupru este simpla, rapida si rentabila.
  • Îmbinari simple (la pardoselile radiante lipire tare sau pressfitinguri), si sigure.

TEAVA CUPRU IZOLATA IN COLAC

Teava de cupru izolata ISOPLUS, in colac, utilizata in instalatiile de incalzire, sanitare, aer conditionat si refrigerare. Teava este fabricata din cupru dezoxidat cu fosfor (DHP-Cu) cu continut minim de cupru de 99,9% si P=0.015%-0.040% si este conform cu standardele europene SREN 12735-1:2001. Tevile de cupru sunt izolate cu spuma de polietilena expandata de foarte buna calitate. Teava este acoperita la exterior cu un strat de polietilena si un strat superior protector care îmbraca polietilena. Aceste doua straturi creaza o bariera de rezistenta impotriva pierderilor de caldura, reducând cu 20% risipa de energie si dând o înfatisare estetica lucrarii. Avantaje: – rezistenta la foc Clasa 1(UNI 9177-87) – compactitate, grosime, compozitie – diminuarea formarii condensului pe suprafata exterioara a tevii.

FITINGURI SI ACCESORII

Una din cele mai raspandite solutii pentru instalatii este cea realizata din cupru. Diversitatea tipodimensionala precum si fiabilitatea acesteia duc la utilizarea pe scara larga a imbinarilor in cupru in instalatii sanitare, de incalzire, gaz, solare, racire, aer comprimat. Din punct de vedere al tehnici de imbinare, se disting doua tipuri: prin lipire si prin compresie.

Tehnica lipirii/sudarii:

Lipirea este o metoda tehnologica de imbinare a doua piese metalice aflate in stare solida, cu ajutorul unui metal de adaos topit, numit aliaj pentru lipit.

Aliajul pentru lipit are intotdeauna o temperatura de topire mai joasa decat a metalelor de baza, care spre deosebire de sudare, la lipire nu se topesc.

In timpul lipirii se produce o dizolvare si difuziune reciproca intre metalele de baza si aliajul de lipit care trebuie sa dizolve bine metalele de baza,  se intinda usor pe suprafata lor si sa adere cat mai bine de aceasta. Pentru ca lipirea sa fie posibila, materialul de adaos trebuie sa aiba o buna capacitate de aderenta la materialul de baza. Aceasta aderenta (capacitate de umectare) depinde de compozitia materialului de adaos, de calitatea si curatirea suprafetelor de imbinat. Aceste considerente au condus la diversificarea aliajelor de lipit.

Aliajele de lipit trebuie sa posede in afara de capacitatea de umectare si alte proprietati, cum ar fi :

–         fluiditate buna pentru a putea patrunde in interstitiile cele mai fine;

–         in contact cu metalul de baza sa nu formeze compusi corozivi;

–         coeficientul sau de dilatare sa nu difere mult de cel al materialului de baza;

Aliajul pentru lipit este constituit din materiale neferoase, avand uneori o compozitie complicata.

Contactul dintre aliajul pentru lipit in stare lichida si metalul de baza in stare solida se poate realiza numai prin completa curatire a suprafetelor de imbinat. Se folosesc fluxuri care au rolul de a dizolva si indeparta oxizii si de a le proteja impotriva oxidarii, de a imbunatatii aderarea si intinderea metalului de lipit pe suprafata metalului de baza. In general nu se poate executa lipirea fara flux. Fluxurile pentru lipire trebuie sa se topeasca complet si sa aiba o actiune chimica si fizica la temperaturi relativ joase ale lipirii.

Avantajele lipirii sunt :

  •  nu necesita topirea ci doar incalzirea neinsemnata a metalului de baza;
  • se mentin structura, compozitia chimica si caracteristicile mecanice ale metalului de baza;
  • se asigura imbinari curate si rezistente care in majoritatea cazurilor nu necesita prelucrari ulterioare;
  • evita tensiunile interne si pastreaza forma pieselor;
  • productivitate mare;
  • procedeu simplu, ieftin, utilizand personal cu calificare redusa;