Cazan cu gazeificare tip GS – Atmos

Avantajul acestui nou cazan constă din faptul că dispune de un focar complet din ceramică (spaţiul pentru combustibil este căptuşit cu ceramică), unde are loc arderea în condiţii ideale a combustibilului, cu exalare minimă. Astfel, condensarea şi formarea de gudron sunt reduse la minim. Mai puţine substanţe condensate = viabilitate mai lungă a cazanului.
Cazanul asigură preuscarea lemnului cu gazifiere ulterioară la temperatură înaltă. Un alt avantaj al cazanului pe lemn constă din faptul că aerul primar preîncălzit este trimis chiar deasupra suflaiului, fapt care împiedică arderea unei cantităţi mai mari de lemne dintr-o dată, gazifierea întregii umpluturi de combustibil şi fluctuaţiile de randament. Împărţirea uniformă, pe ambele părţi a admisiei de aer primar, puternic preîncălzit, asigură gazifierea numai a unei cantităţi indispensabile de combustibil. Astfel cazanul este economic la maxim, are un consum mic şi o eficienţă înaltă de ardere, 85 – 89% în intervalul total de randament. Această distribuire permite o mai bună gazifiere a aşchiilor şi reziduurilor de lemn. Aerul secundar, care este admis în suflaiul de gazifiere, este şi el preîncălzit la o temperatură înaltă. Ca schimbător de căldură este folosit canalul de fum din spate. Astfel nu are loc răcirea flăcării şi deci substanţele de combustie sunt arse la maxim. Spaţiul inferior de ardere este căptuşit cu ceramică (spaţiul rotunjit) şi acolo are loc arderea definitivă a flăcărilor şi a tuturor tăciunilor care cad jos. Rezultatul este cenuşa pe care o puteţi folosi în grădină ca un bun îngrăşământ.

O altă noutate este ventilatorul de tiraj pentru gazele de ardere. În loc de a insufla aerul din cazan, aspirăm gazele de ardere din cazan în afară. Avantajul este o încălzire rapidă şi o alimentare cu combustibil mai agreabilă, deoarece, practic, cazanul nu scoate fum. Se reduce eliberarea de praf în încăperea în care cazanul este amplasat.
Ca protecţie a cazanului împotriva supraîncălzirii în caz de pană de curent, în cazan este amplasat un schimbător de răcire, care în cazul în care cazanul este în pericol de supraîncălzire, prin supapa specială de siguranţă, introduce apă din reţeaua de alimentare. Apa care preia surplusul de energie este deversată în canal.
Designul nou, soluţionările tehnice noi care îndeplinesc normele UE şi preţul interesant, fac din acest cazan numărul unu pe piaţa cehă şi pe cea europeană.